Friday, January 14, 2011

Surat terbuka untuk khatib masjid tempat gua solat jumaat tadi

Hoi khatib!

Apakejadah lu baca je teks khutbah tadi. Boring nak mampos tau tak?

Kot ye pun lu kena jadi tukang baca, bacalah ada stail sikit. Kepala tu kadang-kadang angkat la sikit, tengok kat jemaah. Ni lu menonong je baca dari mula sampai abis pasaipa?

Lagi satu, tone bacaan lu. Tone lu tu, adalah naik turun sikit. Ini mendatar je. Takpun minggu depan, lu buat teks sendiri. Barulah true. Gua rasa teks yang JAIS bagi tu menyekat kekreatifan lu untuk berkhutbah. Mungkin kalau lu tulis sendiri, benda tu datang dari hati lu dan lebih mudah untuk lu sampaikan.

So, gua harap minggu depan lu try baca teks lu sendiri lah. Sia-sia lah belajar sampai Mesir tapi khutbah pun tak boleh karang. Ke lu budak poli je woi?

Gua bukan apa Tib, lu tengoklah tadi, gua rasa separuh dari orang datang tu tido. Bapak boring gila lu ni. Gua rasa bukan hari ini je lu buat perangai sial macam ni, gua perhati lama dah. Tadi tu, sikit lagi je gua nak sound, "Boringnya woih! Dok tengok kertas je.." tapi gua pikir tak elok gua malukan lu dikhalayak ramai, gua pun buat keputusan, balik nanti gua nak karang satu surat untuk lu.

Minggu depan, gua nak tengok lu buat lain sikit. Cuba lu buka Youtube, tengok cara-cara satu mamat mat salleh bagi khutbah. Macam tu lah yang gua nak. Gua harap lu dapat ambil pedoman dari teguran gua ni.

Terima kasih.

Yang benar,

Ahli kariah masjid lu.

21 comments:

eiffel said...

oke lipat kemas-kemas, t gwa pos itu surat

yuyu said...

orang agama kot lu kutuk camni..sabar weh..=)

aleen aiden said...

ade pesan x kat katib 2 suruh die bukak lucadeketiak.blogspot balek kang?lu xpesan kompem2 die xhadap surat lu nih.maknenye kompem2 jugaklah picing yg same die guna minggu depan.keh3

shera said...

nape tak p jumpe abg tib pas die bg kutbah tadi? sound je direct...abeh citer...

eh, ape isi kutbah die tadi?

Niz said...

print page ni, pastu letak alamat tampal setem 20sen, pastu apa lagi. pos la! hehe

hentakbelipat said...

aku ingat aku nk hantar surat lu ni jgk kat katib UTM ni ah...nak mengamok pun ad ye dak

Jef Bahari said...

Ko ni berkebolehan juga rupanya saufai

sastraboy said...

kehkeh. isu khatib tak habis-habis!

sejak gua baca IMAM! haha.

Anonymous said...

Blah la lu!
Bajet mcm bagus jer. Kutuk2 khatib. Dia tu org alim, mengaji bab agama tinggi2. Org bese2 mcm kte semua ni mesti la kna patuh pd arahan!!!

Anonymous said...

belakang-belakang macam ni berani laaa kau.

lain kali..lepas khutbah..pegi jumpa cakap terus.Slow talk dengan dia.Suruh elok-elok.Baru betul.Maki hamun dalam ni apa dapat?

Bebal.

stiffler said...

Masih ada lagi yang tak puas hati dengan lu ni der.Guna anon.penakut gila.

persetankan.Lu hebat.

Gua sokong.

Indra said...

ape ni kutuk budak poli ni wei....

hafiz, kj said...

cakap orang penakut komen gune anon tapi lu tulis maki2 sini tak kire cakap belakang gak ke?..pegi la cakap terus kat khatib tu kalau nak buktikan ko tak penakut macam anon2 tu semua...ke sama je lu sama anon heh.

pengunjung jelita said...

aku rasa dua2 penulis dan anonymous punye pendapat ada betulnya.

tapi sape kata kita tak boleh kutuk org alim?habis yg belasah duit tabung haji semua tu bukan org alim2 yg dah pegi haji 5 ,6 kali?belajar agama tinggi2 pun, akal kena guna...sama la mana2 org lain yg belajar tinggi2 pun,kalau akal letak kat lutut tak guna.

penulis pulak,betul la dia patut gi bgtau imam tu. tp suka hati dia la nak meluahkan ape yg dia rasa kat sini.dia tak bgtau straight kat imam tu sbb kemarahan dia belum sampai limit lagi.

ape kau ingat imam tu nak berubah terus ikut ape kau nasihat ke?

Anonymous said...

apa la mcm ni.........kalau org bukan islam baca apa pandangan diorg? cuba la pikir dulu sebelum tulis....=)

hafiz, kj said...

pengunjung jelita
"ape kau ingat imam tu nak berubah terus ikut ape kau nasihat ke?"..jangan terlalu emosi ya :)

sama je la kalau takat tulis je semua orang boleh tulis, tak gitu?
kalo betul nak ubah pegi bagitau khatib tu terang2, lepas tu dia nak terima ke tak terpulang kat dia..yang penting kita dah bagitau dia(nasihat)..

focus aku kat sini nak tgk sama ada penulis ni seorang yang cakap serupa bikin atau tidak tu aje..

Ajeossi said...

"Gua bukan apa Tib"-sempoi,

Anonymous said...

agak2 arr nak nasihat pun...tk rugi pun klu ko tulis leklok....perrr laaa...

Anonymous said...

ni kau rembat kat blog Hilnag Punca kan? caish.

Anonymous said...

cakap bagi elok2 sikit la weh. hang tulis macam menjatuhkan islam ja.

kalau nak tegur pun cara baik la. orang boleh terima paa.

dulu masa sekolah xbelajaq kaaa cara beradab dgn org?

kaa hang dok ponteng kelas kot.

pikiaq la sndiqi noo ;)

Bainun Waheeda said...

oi! OI! APA MAIN POLI2 NI OI! tampo kang luca ni kang!