Thursday, October 21, 2010

melayu itu bangsa tak reti nak buat keje elok-elok ke?

tiap kali ada keje yang gua nak upah orang buat, mesti gua akan bagi keje-keje tu ke orang melayu.

kenapa?

kerna gua nak bagi melayu tu keje dan duit.

tapi,

tiap kali tu jugaklah melayu buat keje macam taik. bangsat dan haram jadah!

pegi makan babi la hoi!

p/s: kalau ada pejuang bangsa melayu kat sini, sila bagi hujah dan dalil yang sesuai kenapa gua tak leh nak kata depa ni babi.

38 comments:

- koroe - said...

melayu mmg macam tu..bangse pelik.haha

Anonymous said...

sebab lu tu pun melayu!

Sapika! said...

perenggan first baca, ~suke...~

last...~huk-huk~

Muhammad said...

sbb tu lu pon melayu. tau komplen jer. dlm sini je lu berani tulis pung pang pung pang. kondem itu ini pasal bangsa sendiri. diri sndiri pon hampeh. jenis x reti bersyukur. bangsa lain ada yang hampeh. xde plak dorang tulis kondem bangsa sendiri. loser..

kasut karipap said...

err..mgape meng'kondem'kan bangsa sndiri...jgn buka aib sesama manusia..x elok kan....

MushroomCute@Mariea said...

Anggaplah saja masih belum berjumpa Melayu yang ok. Dalam setandan pisang, bukan semua buahnya menjadi dan juga bukan semua buahnya busuk.

Orang Melayu juga manusia biasa. Kita manusia biasa.

ateeka amer said...

baik bagi indon, puas jugak hati,

SUPERMAN said...

bro, yang kau bagi keje kat melayu bengap tu watpe?? ramai lagi melayu yg bijak kat malaysia ni.. kena pandai pilih la.. jangan sempitkan pemikiran kau dan menghina bangsa bangsa melayu hanya disebabkan oleh segelintir melayu bengap yg kau pilih tu..

Anonymous said...

kau sendiri yang salah pilih. skrg kau pulak yg salahkan MELAYU.
bangang!

ozawa said...

pelik korang ni.. ada yg kat atas cakap lu ni pandai kondem.. xsedar die tgh kondem org laen. ckp siang pandang2.

betol la.. kalo aku orang cina.. kalo cina buat keje hampeh pun aku tempelak.. so betol la ape die buat.. melayu yang buat keje macam haram, mmg patut ditempelak.. sekian..

MyaLya said...

si luca nih bukan kondem.. yg kondem tu kao.. ini namenyer kesal. paham x kesal.. heyyy

gimi said...

em...biasa la bro...ade pepatah kate rambut sama itam tp hati lain2....

tp permintaan bro suh melayu makan babi tu agak bodoh rasenye....

next time bro jgn racist sgt if nak bagi projek...if org cina wat lagi elok bagi je kat org cina...x payah la bro nk tolong org melayu sgt...hehehe

org melayu ne mmg dah jd darah daging agaknye suka agung2kn bangsa sendiri....abis mane nak letak org cina...org india...etc yg agama mereka sama dgn kita?.....

bagi saya melayu ne hanya bangsa...

tata said...

senang..


Melayu bengap pilih melayu bengap.

Setel.

Untuk bangsa lain,sila tukar perkataan melayu tu.

Contoh?

Cina bengap pilih cina bengap.

Setel.

Luca De Ketiak said...

tata bengap.

setel.

untuk orang lain tukar je nama tu.

contoh?

bapak tata bengap.

setel.

Anonymous said...

ko jgn.. kan tgh perhimpunan ni.. mana leh kutuk melayu.. Kemuliaaan Melayu.. hehehe

eiffel said...

melayu nk tlg bangsa sndiri...tp bangsa kita sndiri yg xnak maju...

sbb apa???

Anonymous said...

tata said..

okey if cmtu..

luca de ketiak bengap..

setel.

ilek bro, jgn emo2 mcm pompuan.huhu

bo_kia_sie said...

tata gampang... lalalalala.. luca boleh x?

p3lilin said...

aih...luca, next taim..jgn pandang akademik semata2, tgok aktiviti kokurikulum..kalau dia aktif gila2,maknanya dia tahan lasak.
akademik ni, dia mnghapal bagi nak lulus peksa, bukan dia menghayati nak jadi apa bila abes peksa.
ntah2 course yg dipilih bukan course yg dipilih.. x tahu apa yg dia nk jadi, oleh kerana unibersiti. masuk je la..janji mak ngan bapak x bising.

luca,selalunya cam tu, budak2 dah biasa kene feed...dorang x penah nak memberi. x paham konsep investment turn to profit...setiap yang dibuat umpama pelaburan, dan setiap pelaburan mesti ada keuntungan, yg profit x semestinya in term of RM. bnyk cabang..

Gua da biasa feel ni sema, sebab gua HR, 10 tahun beb...skang gua sorang2 survival dlm kom cina...tpi apa pun, bukan bangsa la..lebih kepada indievidue..sejauh mana nk martabatkan diri untuk berjaya.

cuma, majoriti pemikiran melayu tipikal tu patut di kikis kikis..fast respon fast result..


haaa...cop! cop!..ini lagi satu, tngok orang berjaya, nk berjaya jugak.. tpi x mo belajar mcm mana nak berjaya.

eh bai,
kalau lu nak motivate pekerja2 lu. panggil gua la, gua kasi bukak minda dorang..

p3lilin/careertouch

tata said...

cilakak..sapa pulak guna nama tata balas komen ni.Demm...Suka suki ja guna nick aku.hahahaha...

Bapak tata bengap?
Aih...takkan tacing kot luca?

Hahha....


Lain kali..pilih le orang berpekdah sket.ko pun macam haram bengapnya.Selidik dulu rekod kerja orang yang ko nak suruh.Main tibai ja nak suruh orang,dah jadi gampang,salahkan kaum.

Apa ke bodoh rumusan ko buat ni celaka oi? Habis open dah? Habis macho dah kutuk melayu?

Apa yang ko nak buktikan ni bai?

Letak je nama mamat tu dalam blog ni.Lepas ni semua orang tak suruh dia buat kerja dah.Baru dia nak serius sket kot bekerja.

Menyalak macam ni,sampai bila pun tak setel.

Jenis bengap tak boleh ditegur jugak ko ni ye.


Mulut nak laser...telinga tak tahan kena laser.







KAH KAH KAH KAH...


Yang Benar.
(Bayangkan tandatangan paling kacak)
........................

Tata yang sebenar.

Wak lu said...

Hoi!

Dok bengap membengapkan orang lak.

Lu dah salah pilih orang,tanggung la sendiri.

Pastu dok heran kena tipu la,hamjadah la,.....(tulis sendiri).

Kalo x tahan di lambung ombak jangan berumah ditepi pantai.

p/s : kemak lu luca!

Luca DK said...

nah, gua suapkan lagi agar lu orang sedar tentang kemuliaan melayu korang tu..

http://amirhafizi.blogspot.com/2010/10/noir-dangdut-aku-watak-novel-melayu.html

Luca DK said...

lagi satu,

gua tak berniat nak kata bapak sape2 bengap.

gua kemuliaan melayu, so "sopan santun" kena jaga.

bagi gua, mana2 anon yang link ntah kemana2 adalah babi.

so, bila gua cakap bapak tata bengap, gua memaksudkan tata itu sebagai babi coz takde identiti.nak ajak melepak minum pun susah.

n bagi gua pung pang pung pang tapi kalau tak buat pun tak guna. kalau nak bincang benda ni lebih deep n kalau nak tengok benda2 real yang gua tulis semua ni kat depan mata lu orang, moh kita lepak minum. gua boleh belanja lu orang barbikan sebotol dua.

ah, bukan sorang dua yang dah menyalak, cakap itu itu, nak buat itu ini tapi bila masa gua cakap' "moh kita buat benda tu jadi betul".. senyap sunyi je.

ke memang pesen orang2 ni pandai menyalak je?

Mohd Nor Quiyyum said...

blogwalking:)

tata said...

ahha..sapa suruh ko salah cari orang yang pung pang pung pang..

Ko pun sama.Teguk banyak sangat barbican tu.

Patut la asyik membabi ja sejak dua menjak ni.

Hahaha...


bengap.

StingRay said...

Betul jugak komen orang lain tu.

Kalau satu McD cawangan Ampang Goreng ayam sampai hangus,dalam bege ada bulu ayam...tak bermakna semua McD kat malaysia ni gampang kan.

Kena pikir jugak cawangan McD lain yang cemerlang.

Rite?

Luca DK said...

kalau camtu, tolong bagitau mana melayu yang cemerlang yang boleh setelkan hal2 gua tu?

boleh?

Miaainis said...

wooo isu yg agak panas ni bila disebut bangsa masing2...
oleh sbb kt cni rmai melayu kita sama2 sedar laa jgn smpai kita ditindas oleh bgsa laen lg bila depa taw owg melayu sndiri pecah belah...!
musuh mencari peluang utk menyerang kita kena bina benteng pertahanan yg kuat..
apa yg penting mintak petunjuk dan hidayahnya, buat istikharah bro sebelum wat pilihan...peaceeee ;)

thomas said...

tu la org melayu,hidup nak senang,usaha tak mahu.senang sgt hidup diatas hak keistimewaan org melayu dan Dasar ekonomi baru.padahal bukan lu orang dpt pon.kroni-kroni yg kaya-raya juga dpt. bile cina naik sikit,pegang ekonomi.org melayu juga bising,padahal diri sendiri tak mahu usaha lebih.

PapaseedTorres said...

en luca..

ko nk upah org utk watpe?

meh aku tlg carikkn utk ko..

mane la tau kot aku ble trjumpe yg bagus ke..

insya Allah..

Semi said...

Terimalah hakikat, majoriti melayu termasuklah kau dan aku ni, malasnya kuat... seriously. Tgk jelah kat budak2 sekolah kita, kat office2 swasta, pejabat2 gomen, kat diri kita sendiri.. Agak2 berapa % daripada kalangan Melayu tu kalau buat kerja betul2 rajin + efisyen? Ini hakikat yang perlu diubah. kalau nak maju la... Entahlah, kita ni bila ditegur, aduh sensitif betul. Tapi berubah nya tak mau...

Wak lu said...

Ok! Serrender.

Mane-mane melayu bleh tlg en.Luca sila bangkit dan tolong dia. (Cara terbaek dari duk mencarut sesama sendiri)

En.Luca wa mintak sori dari lu sebab kutuk lu awal td.

Rambut sama hitam hati lain2.

Melayu xbengap beb..

..nOWa.. said...

ramai jugak org melayu yang bagus2 buat kerja dalam malaysia ni yang aku pernah jumpa. yang tak bagus pun ramai juga. tapi nak membabi2 kan orang ni tak yah dalil ler..

Pet Shop Boys said...

Melayu memang teruk...

Kalau ada bisness deal, jgn bagi Melayu. Takkan siap.

Kontraktor Melayu tak tahu buat kerja dan tak tahu jaga customer.

semuanya conman.

Aku bagi kontrak buat rumput depan rumah aku pada Melayu sampai sekarang tak siap. padahal downpayment aku dah bayar RM300...

harapkan orang Cina jugak buat kerja sampai siap.

jadi aku setuju dengan Sembang Kencang ni.

Melayu nak respek kenalah telus dalam bekerja.

Miaainis said...

pet shop: ko upah melayu wat rumput mmg laa xkn siap, deorg taw biakkan rumput sampai pjg n potong jer...hahaha

ermmm bangga laa cina yg baca komen mu..

MushroomCute@Mariea said...
This comment has been removed by the author.
MushroomCute@Mariea said...

opis Mush buat projek. Kontraktor Melayu. Bukak tender. Meeting bagai. Pengalaman kontraktor...ok jer. Rekod kontraktor? Baikkkk...

Tapi kerja kali ni lambat dan lembab dan lagi dan lagi. Nak wat cam ner, kontrak kali ini, duit dia tak der..masalah menimpa. Adakah itu dikira salah pilih? So, kemungkinan untuk Luca salah pilih kontraktor adalah kecik sgt.....

Penyelesaiannya?? Time semak report Mush bermuka-muka surat siap gambar segala..Suruh kontraktor Betulkan balik mana patut, tambah mana kurang, Tolak bayaran mana tak puas hati..Habis citer.....lenkali tak yah aaa pilih dia lagi..

Anak Nakal said...

Luca, lu lupe tulis, "baran tak bertempat & senang teruja".

Lu punya eksperimen lebih 'deep' dari lu punya post. gampang. gua yakin lu da taw orang reply macamana. sebab tu lu ajak warrior datang sini.

tak payah citer banyak.

Kat mana tempat yang masih jalankan gotong royong tiap minggu? bukan anjuran mana2 parti atau anjuran penduduk. tapi hanya dari sembang kosong tepi pagar terus jadi aktiviti. ada? mana?

kat mana tempat yang masa gotong royong tak ada orang2 tua lepak isap rokok bawah pokok, ada yang ngeteh, makcik makcik gosip gelak melalak. budak2 kecik main kejar2. budak muda lepak tengok melodi, merempit, lepak tepi kampung dan sebagai? ada? mana?

kat mana tempat yang tak ada yang orang baru degar sedikit cerita, baru tahu separuh cerita, baru tahu berita yang tak pasti benar, baru baca, baru dengar, terus melenting? teruja? ada? mana?

Yang terjah orang2 sape? yang bangkang-membangkang orang2 sape? yang underling MLM orang2 sape? yang nak popular orang2 sape? yang kalau dah paling hebat berdebat then boleh bangga orang sape? yang main2 mafia macam budak kecik tiru gaya orang lain orang2 sape?

yang pomen banyak bangsa lain, tapi yang rempit orang2 sape? sape nak tegur? tak tegur?

Dah, baik lepak g ngeteh, bincang cemana nak sapot member punya bisnes. tolong dari kumpulan2 kecil, kita jadi besarkan.

tak guna duduk depan teknologi maki hamun. maki chelsea takpe. kah kah kah.