Thursday, September 22, 2011

Menjawap persoalan Anon yang bangang taknak buat research kemudian kata gua gila. Hehehe!



10 comments:

LediAgli said...

google dia pancit kot.

Rara. said...

sah2 dah orange tu masam kan?

Bozu said...

blackberries tu buah ke? gua ingat henpon..

Ateeka Amer said...

Masa sekolah dulu cikgu Sains memang ajar oren itu asid.

Donna said...

Sifat asid..tindakan alkali barangkali..kali..kali

Muntos said...

wah pandainye lu, keh keh keh

jenanese said...

ada beza antara bersifat alkali dan alkaline effect.

perut (secara general) merembeskan asid. dan perut akan cuba maintain pH pada nilai 2.

untuk yang tak tau, nilai pH adalah 1 hingga 14. 1 paling asid dan 14 paling alkali. 7 neutral.

sekarang, katakan perut penulis berada di pH 2, penulis minum pulak air oren yang bersifat asid. Ini menyebabkan pH makin jatuh. Kita anggap 1.5.

Namun, perut manusia ada control sistem. perut akan cuba untuk maintain pH pada nilai 2. jadi perut akan cuba buat sesuatu untuk meng'alkalikan' air oren tadi.

kesimpunlannya, oren adalah bersifat asid dan mempunyai alkalizing effect. dua benda yang berbeza. sila faham dengan jelas.

p/s: maaf penulis kerana tulis panjang-panjang.

boleh baca sini kalau nak lebih detail

http://steamdistiller.com/acid-alkaline.htm

Anonymous said...

Kahkah.tula suke bangangkan org. Nampaknye lu lagi bangang dr org yg lu bangangkan tu

Luca DK said...

ah anon.

mak kau hitam.

stupidmoron said...

stupid dog betul anonanon ni