Friday, March 23, 2012

Delima Solat Jumaat

Mendengar khutbah itu wajib, manakala sembahyang tahiyattul masjid itu sunat.


Kenapa time khatib baca khutbah, gua tengok ramai yang dok hentam pergi buat perkara sunat?


Published with Blogger-droid v2.0.4

19 comments:

Anonymous said...

delima ke dilema??????

she-G said...

pernah dgr satu ceramah..kalau silap maaf.besa la..dgr ceramah kan??ustaz ni cerita zaman nabi dulu ade kes gini la, org tu solat tahyatul masjid mase kutbah.die ny nabi tak pe ke..lau tak silap jawab nabi tak pe cuma...eh eh...aiseh..nnti tny ustaz tu balik..hehehe

Anonymous said...

saya pernah dengar ceramah ustaz azhar idrus. dia ada cerita masa zaman rasulullah dulu ada sahabat yang datang solat jumaat semasa rasulullah sedang baca khutbah dan sahabat tersebut terus duduk. rasulullah telah memberhentikan khutbah baginda untuk menegur sahabat tersebut kerna tidak melakukan solat tahiyatul masjid. jadi, disini menceritakan betapa pentingnya solat tahiyatul tersebut walaupun sunat. wallahualam. -dari hamba allah-

zam said...

mula2 dlu..aku pun sangka mcm tu.. tp bila baca buku Indahnya Hidup Bersyariat oleh Istaz Ismail Kamus - memang digalakkan solat tahiyatul masjid time khatib baca khutbah..

tp beza lak kalo waktu solat lain..contoh waktu zohor. kalo kta dtg masa tu ada ceramah agama, eloklah kta duduk dlu mendengar ceramah daripada solat sunat.

blog-tips-kurus said...

ooo...
begitu.. thanks. :-)

Anonymous said...

oooo..begitu...
So soalan aku skali lagi delima ke dilema?????

Anonymous said...

luca... luca.... study lebih sket..

Anonymous said...

PANJAT POKOK BACA BUKU BROOOOO.....HARAM JIKA MASUK MASJID TERUS DUDUK.....SOLAT DULU....TQVM

Luca said...

apa punya bangang la orang cakap masuk masjid terus duduk tu haram.

Apabila seorang masuk ke masjid semasa imam sedang berkhutbah:
1. Syafi'i dan Hanbali - Sunat mengerjakan Tahiyatul masjid.
2. Hanafi dan Maliki - Makruh mengerjakannya.

Rujukan:
Bidayatul Mujtahid, vol. 1
Al-Feqh al-Islami Wa Adillatuh, vol. 2

dah, jangan jadi bangang cakap bukan2. kau bukan nabi.

Anonymous said...

Tau plak nak rujuk.......manusia bijak.......tqvm

gua mmg bangang.....bace lagi broo....datang rumah tuhan....lalalallala....terus duduk, lu ingat lu sape????

terima kasih lagi sekali kerana membangangkan gua.....kalo lu terbace itu barang, gua pasti lu akan ingat ini komen......

Anonymous said...

"Apabila salah seorang dari kamu datang ketika imam sedang berkhutbah, maka hendaklah mengerjakan sembahyang dua rakaat." (Hadis Riwayat Bukhari & Muslim dari Jabir)

Anonymous said...

bangang tul bukhari & muslim.....

Anonymous said...

Ingatan untuk diri saya dan rakan2 sekalian.....


KEBESARAN SOLAT 2 RAKAAT

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik,
dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu
antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124, 000 sayap).

Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata:

"Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik
daripada aku?."

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. "Tidak"

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur
kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang
bermaksud. "Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah
yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah
kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan
datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya
Muhammad.' Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa,
sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar
sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran
mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka
demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku
lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas
perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu."

Kemudian Jibrail as berkata: "Ya Tuhanku, apakah yang Engkau
hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?"

Lalu Allah berfirman yang bermak! sud. "Ya Jibrail, akan Aku berikan
syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal..."

Kemudian Jibrail as me min ta izin kepada Allah untuk melihat syura
Ma'waa.

Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail
as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia
mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000
tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia
merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di
bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia
berkata dalam sujud:

"Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya,
atau sepertiganya, atau seperempatnya?"
Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. "Wahai Jibrail, kalau
kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan
kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu
terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan
sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah
kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang
mereka kerjakan....."

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya
Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

* Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di
dalam Al-Quran.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan
Ramadhan.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam
solat (yang lima waktu).
* Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat
di dalam semua hari.

Semoga kita mendapat berkat daripada ilmu ini. Wallahualam

Anonymous said...

* Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam
solat (yang lima waktu).


like:p

Bapak kau! said...

"gua mmg bangang.....bace lagi broo....datang rumah tuhan....lalalallala....terus duduk, lu ingat lu sape????"

apa punya bangang kalau kau ingat tuhan tu bersikap seperti manusia?

kita ni orang ye la akan terasa hati kalau orang datang rumah kita, tiba2 terus duduk. masalahnya ini bukan rumah orang. kau ingat tuhan tu nak kecik hati macam kau ke?

kau baca betul2, dalam hal ini pun ada perbezaan pendapat, dan bagi satu adalah sesuatu yang bangang ya rabbi jika katakan HARAM JIKA MASUK MASJID TERUS DUDUK, hurup besar semua pulak tu.

lagi satu, persoalan aku tu time khatib berkhutbah.

mouse pinjam said...

kalau rasa macam apa yang penulis ni tulis adalah salah, dude, you can just bagitau elok2 yang dia salah and then betulkan. kalau dia bangangkan lu ke, apa ke, there's no harm if you talk back to him with manners.

Anonymous said...

Siot la hangpa.. aku dok tanye tak jawab2. Delima ke dilema luca...

maey said...

tahiyyatul mesjid tidak gugur walupun khatib sdg berkhutbah.dlm sohih bukhori ada hadis tentang peristiwa seorang sahabat masuk ke mesjid dan terus duduk, nabi menegurnya supaya melakukan solat dua rakaat.itulah pendapat imam bukhori.

azim~ said...

assalamualaikum..

oke nampak csm panas je semua kat sini..oke2 tenang2 yep..bukan salah bro luca..xpe kita ingat ingatkan k..

oke ni ade vid dari fattabiouni..
tgk kat al hijrah..
ade cite hukum solat sunat tahiyatul masjid ni..

http://www.youtube.com/watch?v=r3EzoiKMkIk

skip tru 3:28 ok..kat situ ade cite pasal hukum ni..kalau tgk semua lagi bagus..hehe..


humble point of view
:)