Monday, September 28, 2009

(gua) kenapa syok jadi bos?

antara perkara yang syok kalo lu orang jadi bos ialah lu orang boleh kambing hitamkan staff lu orang.

contoh:

1. saat tuan kedai mintak sewa opis.
"sori tokei! gua punye budak sudah lupa ma mau bank in sewa kedai 3 bulan. cilaka punye budak, banyak kali gua ingatkan dia, jangan lupa bayar sewa opis tiap2 2 haribulan."

2. saat produk lu orang tak sampai kat customer padahal lu memang tak hantar pun.
"maaf tuan, kami akan check barang tuan dengan bahagian logistik, lembap tul la dorang ni."

3. saat nak bayar utang kat customer.
"nanti saya suruh staff saya datang bawak check. check dia pegang la."

4. saat lu tak bayar lagi utang supplier yang dijanjikan.
"saya dah suruh ali bank in duit tu tadi. dia lupa kot. nanti saya marah dia."

5. saat perniagaan lu tak menguntungkan tapi deadline lu nak bagi balik duit funder lu da sampai.
"sorry ar pidomat. ali wat sales tak bagus la. boleh extend lagi tak tempoh pelaburan tu?"

6. saat budak2 mintak gaji ujung bulan padahal sales dorang macam taik.
"ape? nak duit gaji? tanya ali!"

amacam? indah bukan?

13 comments:

Ieda said...

patutla ina lari sambung blaja...hahahahhaha

Aminah said...

memang indah hbis....gile keji bos cmtu...

aBoi said...

sapa la yang gantikan tempat ina nanti?

she-G said...

indah nyer keje bosh ek?

she-G said...

plus...
bosh leh suka2 minta wat keje cepat, die main game tak pe...bosh leh suka2 nak save duit wat program, biler minta nak wat duit kecemasan kata tak de..bosh leh suka2 ati suh punchkad tuk die...alee..banyak la besh jadik bosh..tp tak hengen pom jadik bos..sebab bosh salu kena g meting sane sini..ku tak mau...hahaha..dan leh kambing itam kan balik bosh..wakakaka

[ o k e d ] said...

tak best jd bos

she-G said...

bosh yang salu rasa diri die besh salu kene kutuk dengan staff die..hehe

BajuKurung said...

gua terpkse cancel email resume gua..

Luca De Ketiak said...

ieda,
ina sambung belajar la..

aminah,
lu bkn kata lepas raya nak mintak keje ngan gua ke? mana resume?

aboi,
rujuk "pengumuman"

she g,
alah.. bos lu tu keje ape? gua malas nak ckp lebih2 nnt kuar ar segala ustazah n anggota2 pembelaan pekerja2 kerajaan kat ruang komen ni..

oked,
lu jadi awek sweet. confirm best!

she g lagi,
lu tak suke bos lu? alah, bkn dia byr gaji lu pun..

bk,
lu kensel? nasib baik coz nnt tak pyh ar gua pening2 cari alasan nak reject lu. hahaha!

she-G said...

luca : hahaha..bos ai keje die sbg bos kepada ai la...hahaha..sengal...
luca g : tu la..seb baik bukan die bayar gj..tu leh ngumpat2 alam tu
luca lagi : tp die ada baik gak..jrg suh ai keje lewat2..nnti mesti kata..balik tgk anak same nuh..hahaha..(beter dari bosh2 sblm ni)

BajuKurung said...

gua xnak tambah dose lu yg sedia ade dgn mereject gua tnpa alasan.. tu yg gua cancel nk apply kje ngan lu.. huhuhu..

Aminah said...

beb...gua nk kejr bikin air hjung minggu pon kene resume ke????xpyh la....tp seyes..gua tak tipu ni,...gua tgh miskin gile

luca said...

minah,
lu jual baju cosmic gua jela.. gua bagi komisyen..