Saturday, September 19, 2009

(gua) raya gua dulu..

dulu kalo ari raya 1st, bapak gua tak bagi bukak tv. ari raya kena pegi melawat umah orang lain, bukan dok umah tengok tv.

dulu kalo ari raya, hidangan wajib yang makcik2 gua buat adalah laksa. kalau tak laksa, bihun sup. so atas 2 faktor tu la gua tak berapa gemar makan laksa dan bihun sup.

dulu kalo time ari raya, benda yang paling gua tunggu adalah pakcu gua bagi duit raya. lu bayangkanlah, time umo 10 taun dapat duit raya rm100. peh! gua orang paling kaya kat taman perumahan gua.

dulu kalo balik raya, konfirm gua pening. dari kecik sampai darjah 4, gua balik kampung dari negeri sembilan. kampung gua kat taiping, perak. masa tu takde highway k. ada pun dari ipoh sampai changkat jering je. singgah makan kat tapah tu memang confirm. muntah lagi la confirm. awal2 lagi dah kena tempuh bukit putus. pergh! kalo la skang ni gua kena lalui saat2 tu, confirm gua tak balik raya.
sambungan lagi, da darjah 5 bapak gua pindah kelantan, so mulai saat tu gua kena balik ikut highway timur barat. kalo jalan malam2, kalo bernasib baik boleh jumpe gajah. kalo dari gua musang tu nak sampai jeli da cukup syukur, dari jeli nak tempuh highway sampai ke gerik. jgn berasa lega lagi. dari gerik tu nak sampai kampung gua berejam lagi k. jalan gerik ke kuala kangsar, bkn straight macam skang. macam gampang lagi. so bayangkan la sendiri, peritnya gua nak balik kampung dulu. tu yang bila sampai kampung tu rasa heaven gile!

dulu kalo raya gua suka makan kuih siput.

dulu kalo raya gua tak payah kenalkan diri kat orang. semua kenal gua, cucu che din. ah! kampung gua tu sumenya sedare. jalan kot ni kata dia pak menakan gua. jalan kot tu dia dok kata dia pangkat pak long. jalan la kot mana pun, sume kata sedare. gampang ape sedare kalo duit raya tak bagi tak guna gak.

dulu kalo raya, lepas solat sunat raya, mesti ada acara amik gambar bersama family. ikut giliran dari anak tokwan aku yang pertama (bapak aku) sampailah ke maksu aku.

tu sume dulu. skang tak lagi. umah family gua kat ipoh. kalo tokwan gua kentut pun boleh dengar. tok pompuan gua da takde. tinggallah tokwan gua sorang2. gua tak balik tapi gua da rasuah bagi baju polo sehelai. mesti o.kla tu. janji baju tu ada poket, tokwan gua tak kesah sangat.

taun ni raya biasa2 je. baru tadi gua beli kain pelikat melengkapkan persiapan raya gua. sibuk dok belikan barang untuk orang lain, untuk gua sendiri gua lupe.

selamat hari raya untuk sume yang anta sms kat gua tadi. gua tau lu tak baca blog gua. tapi gua nak cakap juga. peduli ape!

7 comments:

pakudinding said...

slamat ari raya bro~
pakai kemeja je raye nnti~

Schalfyzcha said...

Selamat hari raya. maaf zahir dan batin :)

[ o k e d ] said...

jgn lupe bagik gua dwet raye..

Luca De Ketiak said...

pakai baju batik jawa beb. hahaha! bg nmpk mcm indon!

scha,
slamat utk lu gua. maaf zahir batin juga.

oked,
lu tak ckp pun slmt ari raya kat gua kan? kira mintak duit raya je..

mieraaj said...

selamat hari raya idul fitri <= untuk pemakai baju batik jawa shj

api said...

lu ikot kpale lu je,
ape2 pon...

slamat hari raye..
mekaseh singgah raye kat blog gua,,,,

Metamorphosis Boy said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf Zahir & Batin bro..