Sunday, October 11, 2009

(ustat luca) tips cemerlang bahasa arab

ahlan wa sahlan anak2 sume...

sekarang ni musim open house. jadi ustat nak beri sket ayat2 yang anak2 bleh gunakan sewaktu open house bagi nampak sket yang anak2 ni adalah dikalangan ahli syorga. bahasa arab itu kan bahasa syorga?

antara kata2 yang anak2 bleh gunakan adalah:

1. apabila sampai kerumah terbuka, sebut assalaamualaikum.

2. apabila mahu mula makan, mulai dengan bismillah..

3. diikuti dengan doa makan, allahumma barik lana...

4. sesudah melantak, sebut alhamdulillah

5.da nak balik, sebut syukran.

6. dan akhiri dengan assalamualaikum..

o.k anak2. ustat harap tips ustat ni anak2 dapat praktikkan sebaik mungkin. kalo tak dapat ingat tu, ustaz rekemen belilah kismis cap ustat luca. ustat da doa macam2 kat kismis tu. doa pengasih pun ada gak, jadi ustat tak jamin kalo lepas makan kismis cap ustat, anak2 tibe2 rindukan ustat. anak2 perempuan ustat gagah juga nak layan..

o.klah, ingat hadis nabi, "kita adalah kaum yang makan apabila lapar dan jika makan, kita berhenti sebelum kenyang."

5 comments:

sEmut said...

weh lu ada soalan bocor tok kadi sebelum akad nikah tak? gua nak score cemerlang ni. keh keh

mdikhqoi said...

wa tak pernah kener soalan masa nikah dulu. wa siap terlelap sebab tok kadi bagi tazkirah time pukul 11.00 pagi... hampir 45 minit dia tazkirah. mulut wa siap ternguap-nguap

Luca De Ketiak said...

alah.. lu wat muka suci je. confirm kadi tu tak tanya pape. lagi2 lu simpan janggut sket. bg nampak mcm ustaz.. lagi dia goyang nak tanya. nampak mcm makam lu tinggi je.. hahaha!

BajuKurung said...

ooo.. cm tu ek? blh x pengantin ppuan ngorat RELA @ amik gmbor ngan RELA???

Luca De Ketiak said...

kalo pengantin tu rela cmne?