Tuesday, April 20, 2010

(gua) cita-cita saya jadi guru sandaran tidak terlatih

time kecik, kalo mak kita ke, bapak kite ke, cekgu kite ke, takpun belakang kat ijau time masuk darjah satu, kalo tanya soklan pasal cita2, gua amat pasti, tak ramai jawap,

"nak jadi cekgu.."

tapi skang ni gua tengok, cekgu ni da macam satu pekerjaan alternatif.

masuk u, amik engineering, bio-tech, perladangan ape lancau sume, kuar2 tak jadi pun apa yang dorang idamkan time isi borang UPU.

abis belajar, takde keje,menganggur, amik kpli, jadi cekgu.

gua tak pandang rendah prefesion sebagai cekgu ni, mak gua pun cekgu,
tapi yang gua pelik, nape bila time takde keje, sume pakat2 mintak cekgu? masa tu dorang jadi cekgu sebab betul2 nak jadi cekgu ke sebab dorang dah takde keje lain?

cekgu ni pekerjaan kelas ke-2 ke?

p/s: lagi satu pekerjaan alternatif yang gua rasa: polis..

20 comments:

she-G said...

kalau lepas tu ngajar bebetul tak pe..lau takat sebab nak keje lepas tu wat acuh tak acuh ngajar bek tak payah...

ckgu ni besar tggjawab die..kdg betul kata org...guru ibarat lilin..walopon bukan lilin dah skrg...

nasikputeh said...

cekgu banyak coti..
sebab tu kot..
keje pon setakat nak layan kerenah budak2..
xde nak pk projek2 besar..




orang kate. bukan aku kate.

CikMelur said...

cikgu macam matahari, membakar diri untuk kemudahan orang lain..


saya suka jadi cikgu.. suka tengok muka anak bangsa cakap "FAHAAAAMMM" sambil tesenyum.. :)

HasNiLa JasNi said...

cikgu?erm,why not?pd ak,seorg guru yg jujur harus berniat agar muridnya lbh pintar drpnya, manakala seorg murid yg jujur harus pula mengakui kepintaran gurunya.pokok pangkalnya, niat perlu diperbetulkn utk terus MENDIDIK anak bangsa.

haan said...

kad ijau laa..bukan kat..hish, buat gua konfius je..

TuN Zarie UTaMa said...

perghh... lu punya kepala hotak..sama cam gua... gua baru nak wat entri nih... wakakaka... gua setuju dengan pendapat lu....haha

bila tengok sepupu-pupu gua semua jadik cikgu bila dah takde kije. profesion cikgu umpama pilihan terakhir.....

bila berlaku fenomena cam nih... secara tak langsung mempengaruhi kualiti ilmu yang nak disampaikan... ye la bila bekerja macam terdesak dan bukan dengan minat , hasilnya pun gerenti hampess..

gua pun hampir2 jadi cikgu, gara2 takde kije...wakakaka.. tapi rezeki gua murah... gua ada pilihan yang gua minat...heheh

gua rasa dah terpanjang komen nih!!! dah boley wat entri baru...haha k..ok.. malas nak cakap banyak... puak2 cikgu pun gerenti nak serang balas nih..hahaha

TuN Zarie UTaMa said...

orang yang bercita-cita jadi cikgu dengan orang yang bercita2 jadi engineer tapi terjadik cikgu nih banyak bezanya...

iza_fiza said...

kata cikgu dah ramai. tp konfius btoi sbb lagi ramai yg jadi gstt, masuk kpli, dpli bagai. apa tak cukup lagi ke yg betul2 course cikgu? tlng jgn jadi cikgu sebab xde keje jer. aku selaku cikgu sngt marah. pastu kat skolah pun tah hape2 jer. nak watpe?

sebelas said...

gua no komen.pasal setiap tahun gua duk jaga sistem pertukaran guru je..lagi banyak masalah nak pikir.


http://nomborsebelas.blogspot.com/

cHeQgu sQema said...

ironinya, guru yang dianggap sebagai pekerjaan kelas kedua inilah yang melahirkan pekerja kelas pertama dan yang lain-lain.

-saya jadi cekgu sebab saya nak jadi cekgu-

Anonymous said...

bai gua nie jadikan keje polis sebagai pilihan no1...dari keick kalu cekgu tanye nak jadi ape..
pilihan 1 polis,
pilihan 2 askar,
pilihan 3 bomba.

Anonymous said...

Betul sangat.
Aku geli tengok ramai - ramai cekgu lepasan ijazah ni.
Bukan pandai ngajor pun.
Macam tak ikhlas lagi ade.
Tapi aku tak cakap semue.
Jangan perasan, pastu nak marah aku pulak.
Aku penah jugak jadik cekgu sandaran lepas SPM dulu sebelum masuk ke kolej.
Ganti cekgu bersalin.
Jadi aku agak tau lar jugak situasi budak - budak KPLI ni.
Mostly memang pilih cekgu ni kire macam last choice gitu.
Ingat ape?
Keje cekgu cikai - cikai ke?

niza dan niza. said...

ada tu yg br first time pergi practical dah demand lebih2. kononnya'akulah paling tere utk didik ank bgsa'. tapi bila tgk2 hampeh. TAK semua tp adalah and tolonglah kpli ni bersyukur byk sbb dh tepilih. tak payah nak tunjuk bagus sgt.

(mcm emosi pulak tp ini realiti)

Dato' Shah said...

1) Mendapat duit untuk mengajar berbeza dengan 2) Mengajar untuk mendapat duit. Dato' minat mengajar dan harap-harap kalau Dato' dapat jadi cikgu/pensyarah satu hari nanti Dato' mahu jatuh pada kategori 1).

hentakbelipat said...

prghhh...berbau amarah lu apasl nih..

Kasut Tumit Tinggi said...

aku setuju dgn ape yg ko fikir sbb aku penah fikir benda yg sama.

aku dulu skolah asrama penuh. MAJORITI pekerjaan kawan² skolah aku adalah cikgu. aku rasa diorg pilih sbb itu je saluran (dpli, kpli n etc) yg menjanjikan 'pekerjaan' utk diorang. keje² lain susah nk cari dan susah nk dpt yg best.

masa skolah dulu diorang dok kelas yg lbh pandai dr aku (yg agak tercorot). SPM straight A tp jadi cikgu. sayang dowh. patutnya kepandaian diorang tu disalurkan pada pekerjaan yang lebih hebat lg. dan aku rasa kualiti diorg sebagai seorang cikgu tu tak sama mcm org yg betul² minat utk jadi cikgu.

Apit said...

bro, gua sokong lu..membe gua dlu mcm setan prangai..dh grad xdk keja, skang jd cikgu sivik kt skolah al mashoor...wtf! dlu dating2 kt tangga USM, skang jd cikgu sivik...xleh trima ak!heh

AZLAN MOKHTAR said...

ada degree sekali pun.. Mintak polis lah kunun.. polis tak akan terima kalau.. Antaranya..
1. Rongak
2. juling
3. ketot
4. Kurus kering
5. tak kacak @ tak hensem.

P/s : jgn cuba2 berani kan diri pi interview polis kalau rasa2 diri di kategori no 5. ;-) kah 3 x

NenekPenne said...

gua rasa memang cikgu ni kelas ke 2 lah..sebab member gua masuk U amik medik...half way pastu la ni jadi cikgu... ramai lah yang jadi cikgu sebab bosan jobless berbulan2...

Cikgu Amir said...

tu org kate,tp sume pun ikut kate orang..kalo dah asyik ulang ape yg orang kate, nape still takut nak kate itu yg kite kate...
kdg2 bukan sebab jobless jd punce,mybe tuhan dah aturkan jalannye sedemikian rupe..rezeki masing-masing dah tertulis..yg penting tanggungjawab tetap perlu dilaksanakan..insyaallah..berdoalahsupaye kualiti guru sentiase yg terbaek agar didikan anak anda kelak melalui sistem kamil..
p/s:tak,doakan aku..hehehe