Thursday, October 13, 2011

Paru Goreng

Tengahari ni dapat makan nasi lemak lauk paru goreng garing2, layan jugak ni.


BAHAN-BAHAN:

500 gm paru
Air secukupnya untuk merebus
2 cawan minyak

BAHAN REMPAH:

1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
1/4 sudu kecil serbuk jintan putih
Garam secukup rasa
1 sudu besar air

CARA MENYEDIAKAN:

1.Rebus paru hingga empuk. Sejukkan.
2.Hiris paru nipis-nipis dan lebar.
3.Gaulkan dengan bahan-bahan rempah dan air, perap selama 25 hingga 30 minit.
4.Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga garing.

5 comments:

Sandokhan said...

adoi...tempting plak gambo tuh...

mirul said...

pehhhh siap bagi resipi

macam chef

Anonymous said...

best, tq bg resepi, nnti nk try.

kitt said...

amboi...5 rencah 5 rasa...

Amcek dan kehidupan said...

wakakakaka.....entri-netri lu sekarang nampak macam entri orang kaya sikit na. nampak gaya entri orang berduit.

wakakakaka