Saturday, September 5, 2009

(gua) nasi kerabu dan gua tak boleh dipisahkan

semenjak dari 1 ramadhan sampai semalam gua perasan menu berbuka pose gua hanyalah nasik kerabu. cuma ada sekali tu makan nasi dagang haram tak sedap (tolong jangan beli nasi dagang kat bazar ramadhan desa serdang, selangor) dan sekali tu makan nasik giant dengan gondol. selain tu tiada yang lain selain dari nasi kerabu.

nasi kerabu terbaik setakat ni, gua beli kat bazar putrajaya. nasi kerabu yati gua agak nama dia. nampak semengah la sket. mula2 gua beli kat putrajaya gak, gondol berlakon cakap kelantan konon2 dapat beli harga murah la, huh, tak jalan gak, nasi kerabu lauk solok lada makcik tu hentam gua rm6 sebungkus. gampang punye mahal.

ada sorang makwe suggest kat gua suh beli nasik kerabu ngan pari bakar. baik punye suggest tapi haram tak bagitau tempat. nak marah, makwe. (gua simpan dalam hati jela.) kalo jantan tadi, memang berkati gua maki. hahaha! gender discrimination kan gua?

gua tulis panjang2 pasal ni cbab gua dah boring makan nasik kerabu. so tolong suggest kat gua makanan paling terbaik untuk gua makan berbuka selain dari nasi kerabu lauk telur masin, daging bakar ngan solok lada. tolong la.. plis! plis!

p/s: cadangan yg ditolak. (gua bagitau siap2). murtabak. laksa. kuih2. air2. bak kata makanan sampingan la, gua nak makanan berat. gua makan seari sekali je. harap maklum.

p/s II: sape wat lawak pasal makanan berat, gua lempang time2 tu jugak!

p/s tambahan: gua dok area serdang, selangor. so, any suggestion suh gua beli kat jb, amerika, gua kelam, pengkalan chepa atau tempat yang tak sempat gua pegi beli dan balik berbuka kat umah gondol, pun gua lempang time2 tu jugak!

25 comments:

haan said...

gua tobat dah nk suggest kat lu suh mkn ape..evrytime gua suggest lu tolak mentah2..peh rase terhina siot..kang gua dah suggest pastu mahal lu tetap maki gua gak kan..sekian mekasih..

Luca De Ketiak said...

haha!
gua bkn tolak mentah2 la. murtabak ngan laksa tu tak bape in.

lu kan awek. gua mana maki awek.

hahaha!

[ o k e d ] said...

laksam..

sEmut said...

nasi putih, ayam goreng, ulam, sambal belacan. ngam. itu kalau gua. kalau lu prefer daging ke, ikan ke terpulang.

DoDu@HaHA said...

koaytiaw goreng!!! amacam?? cukop berat x??

[ o k e d ] said...

ulam tu ltak kacang botol..tomato..pastu ngn kacang panjang..ulam raja join skaki pon lazat gak..

lauk tambahan: daging masak kicap

Luca De Ketiak said...

semut,
gua terpengaruh ngan entry nasi kerabu lu dulu la ni.. tapi bab ayam bakar tu, gua gagal cari.

Luca De Ketiak said...

oked,
mcm gampang laksam. tu keluarga laksa gak.
ati lembu masak kicap la.

dodu,
ketiau kerang tak cukup berat beb!

[ o k e d ] said...

gua ari2 buka megi goreng ngn ayam panggang cap bazaar ramadhan..tp gua tak pernah g bazaar taon ni

Akak said...

akak nak suggestkan, blk la makan nasik yg mak luca masak... itu yg plg sedap di donia... haaa jgn lempang akak, ni pangkat2 ibu nih :P

BajuKurung said...

gua sajes lu mkn nasi cmpur.. lu leh pilih lauk kegemaran lu.. amacam? lagend x gua??

Luca said...

oked,
ni crite psl gua nak makan ape ke, lu nak crite lu makan ape?

akak,
akak kira mcm makwe la. gua tak lempang.

bk,
lauk2 nasik campur tu meragukan gua.

pari pari syurga said...

gua tak mampu nak suges lu benda lain..
pasal tekak gua pun bantai telan nasi kerabu berbuka hr2...

ikanpari said...

lu try arrr nasi kukus lauk kari....pastu dapat plak sambal belacan...berair mulut wa cakap lu.....tak nak sudah arrrr adder gua kisah ke....nak lempang...try ar....kalau brani

Luca De Ketiak said...

pari2,
hahaha! kita serupa.

ikanpari,
gua bleh try. tapi bagitau la katne gua bleh dapat menatang tu. ni dok kira gua berani lempang lu ke tak? gile ape?

Noorlaila Mohamed Nor said...

mahalnya!
penah beli yg lima ringgit pun dah cukup mahal
tobat takmau makan nasi kerabu dah

takdak idea nak bagi pun
sini pun hari2 makan nasi putih lauk kerang
bosan

layla said...

nasi goreng butter prawn. sedap.
takpun nasi ayam penyet.
woff,woff.

shakinah said...

nasik putih, ikan goreng dengan sambal kicap suda

Anonymous said...

gua suggest lu makan nasi tomato kat BAZAR STADIUM SHAH ALAM..
sedap dow..
huhuhu..

tp jauh plak kan?
lu x bley lempang wa, sbb wa golongan MAKWE gak..
hahaha...

kat PUTRAJAYA tu macam2 ada, lu cari kat tempat lain plak..
gua pon MAKWE putrajaya gak, tp berhijrah ke SHAH ALAM tu menuntut ilmu di dada..

aiiiii..

xD

Ieda said...

aku suggest ko g mkn kat Kedai Kopi kat Dataran S.Alam.makanan kat situ best giler.. harga pn berpatutan..

p/s:nm kedai tu mmg Kedai Kopi...bkn jual air kopi jer tau...mcm2 hidangan ada kat situ...tmpt exclsve tapi best...aku jamin ko xnyesal...hehehhehe

Anonymous said...

ko makan la lauk sardin + telur dadar aje lagi best, makanan utk golongan marhaen. aku makan lauk tu la boleh tambah nasik. lagi satu mkn nasik goreng je, lg aku selera ( + ikan pekasam goreng kering) - En. Tapa

Luca De Ketiak said...

tapa,

ini nak ikut slera lu ke selera gua?

she-G said...

luca : tau padang tak?tak tau name betul die...tp bebudak UPM salu beli situ.murah banyak dan agak sedap..hehehe...dari depan yanga de public phone tu kedai belah kanan(ngadap terus) situ nasik goreng dgg merah sedap gak..tak pun kat bangi(jangan marah..tak jauh mane tuh) kat yankees hut...suasane romatekkk..leh la g makan sambil pegang tangan lagik..hahaha...telur bistik dgn tomyam die bes..oder la nasik same

pembaca diam said...

Briani mat top seksyen 9 bandar baru bangi....

she-G said...

haah...sedap gak tuh...huuu...rindu serdang...tak pun nasik dua hengget depan maybank serdang...tambah la lauk ayam goreng ke ape...baru due hengget dah ade nasik dengan kari dgg + sambal blacan dah