Monday, December 21, 2009

(*_#) jangan risau, entry ini tiada term2 medik

memorandum and articles association (m&a) gua tak tau letak mana.

borang 9, 24, 49 dan formal of annual return of company lagi la jenuh gua nak cari.

pastu dia nak plak latest audited account, mampos gua.

celaka.

p/s: kalo lu orang paham apa gua tulis ni, lu da bleh klem lu orang ni sorang company secretary. ingat term medik je bleh pakai dalam blog, term lain tak pakai? tu belum oked kuar term2 investment dia lagi..

p/sII: sori meor, gua saje nak usik2 adik angkat lu. ik ik ik!

17 comments:

♣ haNie ♣ said...
This comment has been removed by the author.
♣ haNie ♣ said...

borang 9,24,49 kan boleh ambik copy kat SSM

Luca De Ketiak said...

bukan patut company secretary pegang satu copy ke?

♣ haNie ♣ said...

mmg la sepatutnya kena ada..dokumen penting.

tp kl x ada..boleh ambik copy.

tp perlu ada surat pengesahan lah. mengatakan mmg owner syarikat.

Anonymous said...

Soh je company secretary buat.. da kata owner..soh je org dibyr gaji buat.. :P

*Rozie*

[ o k e d ] said...

nk register kompeni kat klse ke woih?pergh..jangan lupe 5 consecutive years uninterupted acc

BajuKurung said...

bkn cmpany secretary ptut pgang, mmg dorg kne pgang smpai cmpany lu strike off.. mntak ngan cmpany secretary sbb cmpany lu dh byr secretary fee.. latest audited account leh mntak ngan cmpny secretary gak, dorg kompom akan filing dlm Minutes Book.. klu xde, lu tukar cmpany sec..

[ o k e d ] said...

lu ade seketari ke?last gua dgr cite ina da beni

Luca De Ketiak said...

celaka..

sume nak tunjuk power lak.. gua saja je cas2 nak wat entry pakai term company secretary, da tu yg gua blajar dulu.

takkan minah tu je bleh wat..

p/s: line tgh panas. ik ik ik!

p/sII: oked, lu tanya bk apa beza sekretari ngan company sekretari..

MakLang said...

Encik Luca,

my adv, u kena tanya yr company secretary about this.

sebabnya..untuk apply bank or mana2 authority perlukan pengesahan dari Company Secretary baru la Form tu diterima pakai.

Memang boleh dapatkan dari CCM dan boleh dapatkan pengesahan dari CCM. Tp procedurenya agak melecehkan dan lebih mahal. sedangkan u sure ada Company Secretary if the company u incorporated is a private limited company (ie Sdn Bhd). knp mesti nak g CCM sendiri sedangkan they should provide u that kind of services.

Financial Year end bila? sure sudah ada laporan tahunan (Annual Return) dan Laporan Kewangan terkini yg sudah difailkan ke CCM. rujuk ur company secretary.

btw, original M&A, F9, 24,44,29 dan semua related forms haruslah di simpan oleh company secretary or dimana letaknya pejapat yg berdaftar (registered office)

sy dah mcm bagi advise pada client plak..hehe.. maaf kerana company secretary adalah bidang saya.

Luca De Ketiak said...

wah.. ni lagi details.

kena charge tak advise panjang2 ni?

ni kalah advise dokter kat patient dia ni..

kagum2..

nizamsani said...

wahaha.

aishah_conteng_je said...

ahaha!
pandainya semua orang!
saya sekolah pondok. tak faham.

[ o k e d ] said...

conteng bukan ninja :)

BajuKurung said...

gua amik medic dlu.. haha..
hot doww... oked kne attack secara maya..

Anonymous said...

account kasik gua buat!
lu bukan penah audit pon akaun btol x?
sekarang ih klu x de audited acc, jgn harap leh hanta annual return

jangan macam2 :p

-chichi-

Anonymous said...

nk dibuat ape sume form tuh??simpan je kat registered office..
nk apply ape2 sume co sec leh buat..bayar jek..ko run jek bsns ko..acc pon org len wat,odit dah tentula org len wat..
even management consultant pon da berlambak skang..sampai nk cari keje pon susah bab sume pakai consultant...
yg penting ko ade $$ nk bayar org..