Friday, January 27, 2012

Khutbah Jumaat

Ini minggu ketiga rasanya bilamana time gua dengar Khutbah Jumaat gua rasa nak menjerit dekat khatib tu,

"Apasallah bosannya khutbah yang kau baca ni? Terseksa mental aku tau tak?"

Memang sikit lagi je gua nak jerit tapi memikirkan taknak mengganggu jemaah yang tido, gua sabarkan aje.

Sebenarnya banyak kali jugak gua rasa nak bangun balik solat Zohor dekat rumah je dek tak tahan sangat dengar Khatib membaca khutbah. Betul2 baca. Intonasi macam gampang, dari awal sampai abis dok tengok paper je, gua memang perati je dari jauh. Kalau gua ada ilmu santau, memang time tu jugak gua santau.

Oh ya, mesti ada celaka dekat sini yang cakap,

"Kenapa kau tak pergi sound je lepas Jumaat tu?"

Gua dengar suara dia pun gua naik menyampah, lagi lu nak suruh gua sound dia depan2?

Gua harap JAIS ambil berat sikit lah hal ni. Pilih orang yang berkaliber sikit jadi khatib, bagi training sikit, takdelah cari orang yang cara dia baca tu boleh menyebabkan orang tidur. Dahlah isi khutbah ntah apaebenda ceritanya. Relate la sikit dengan isu semasa, ini kau dok sibuk ajar tauhid time khutbah apahal? Itu gua boleh dengar dekat youtube je setan.

O.k, dah bertahun lamanya benda ni diperkatakan dan gua rasa isu ni takkan selesai. Yelah, ahli agama ni bukan boleh ditegur, cakap sikit , terus campak gua masuk neraka.

Jadi gua harap orang2 macam ni, mati cepat.

Sekian.

23 comments:

SM said...

tu pun nak kecoh. jadi macam gua, join jemaah yang lain tido tiap-tiap minggu. jimat masa, kat rumah karang dah kurang ngantuk.

nizamsani said...

budak sebelah aku tadi main pintal-pintal bulu kaki.buat tocang agaknya. antara contoh terbaik juga aktiviti tersebut selain dari tidur.

Luca DK said...

pintal bulu kaki?

minggu depan aku buat.

Kepala Manchis said...

lu nak harapkan jabatan agama? heh. baik tak payah, banyak lagi benda benda berduit yang depa lagi into kalau nak dibanding isu macam ni.

blog-tips-kurus said...

patutlah ramai yg tido yek...

Telor Power said...

stail lah kalo dapat sound khatib tu...tapi dari lu marah baek lu tido jek dlm mesjid tu

Hann Haidar said...

next week pintal bulu dada

Anonymous said...

cakap belakang je la. nak harap wat aduan harammm

Anonymous said...

ko semayang kat masjid mane ni bro ?

Anonymous said...

aku tau kenapa kau tak nak tegur imam tu face-to-face... bukan sebab kau benci tgk dia... tapi sebab kau sedar kau tu muka jambu tapi berlagak gangster jln. kebun!

Anonymous said...

owh by the way, lu pun sama ngan imam... tulis blog ganas bukan main pakai "babi" "setan" semua kene... interview sket dah mcm budak kecil suara lu... elok lagi imam tu w/pun baca teks tak la suara tersipu2... aku rasa imam tu kalau tulis blog tu pun ganas mcm kau gak...slamat!

Luca DK said...

cilakak. aritu brader kaunter tu kata muka gua muka mahasiswa, ini lu kata muka jambu lak.

ni bukan jambu mlm kan?

Luca DK said...

ni lagi satu. bila masa aku kena interview ni?

Anonymous said...

tu pasal lain kali jgn curse telekom... slow sgt net lu sampai nak bukak yutub pun dah takleh buffer langsung...

Anonymous said...

kalau lu kata "ahli agama bukan boleh ditegur, cakap sket, terus campak ke nereka"... ni gua tegur lu jgn plak lu campak gua dari pantry tingkat 3...

Luca DK said...

aku tanya bila masa lak aku kena interview.

bila masa pulak aku marah kau setan?

Anonymous said...

soalan mcm tu gak tok imam akan tanya lu "bila masa pulak aku provok kau setan?"... tu pasal lu tak berani nak gi jumpa tok imam kg lu...

http://www.youtube.com/watch?v=Oxc0NDzYxG8

takkanlah lu dah lupa "dulu saya ni peniaga jus peria"

Anonymous said...

jgn ambil too *literally... ni bukan sebab-akibat... untuk org tulisan kreatip dan tersemiotik mcm lu!

*gua tau vids tu fake... haha

Luca DK said...

kakakaka. ada video ke?

power power.

Anonymous said...

gua print out artikel lu, gua tampal kat masjid tempat lu solat jumaat... masa tu baru lu femes meletop... gua harap ketiak lu tak betul2 luka...baru ganas ye dok?

Anonymous said...

Anon.. anon..

Nasib baik kau dah sedar awal2 yang benda tu fake video.

Ingatkan lu percaya mamat tua tu gua.

Power..

atan said...

khutbah masjid jamek lama serdang terbaik mutty. kalau kebetulan lu gi UPM hari jumaat lu sembahyang situ k.

shazwani nashuha said...

saya share ye? :)